Psikolog Işıl İrem Keleş, sanal kumar bağımlılığının artmasının nedenlerinden birinin de teknolojinin gelişmesi ve kolay ulaşım olduğunu söyledi.

Psikolog Işıl İrem Keleş, sanal kumar bağımlılığının artmasının nedenlerinden birinin de teknolojinin gelişmesi ve kolay ulaşım olduğunu söyledi.

Röportaj (anadolugazete.com.tr)

Alkol, tütün, madde ve sanal kumar bağımlılığının son yıllarda artış gösterdiğini belirten Psikolog Işıl İrem Keleş, bilimsel verilerin bütün bağımlılık türlerinde artış gösterdiğini kanıtladığını söyledi.

Bağımlıkların artmasının birçok sebebi olduğunu, özellikle ekonomik kaygılar, stres ve duygusal sorunların bağımlıkların artmasına neden olabileceğine işaret eden Keleş, son yıllarda sanal kumar ve oyun bağımlılığının arttığına dikkati çekti.

Röportaj-vitamea-psikoloji

Son yıllarda sanal kumar bağımlılığının artışında bir eğilim olduğunu belirten Keleş, sanal kumar bağımlılığının da çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Sanal kumar bağımlılığının artmasının nedenlerinden biri de teknolojinin gelişmesi ve kolay ulaşım. İnternet üzerinden oynanan sanal bahis ve kumar, kişinin sonuca çabucak ulaşması nedeniyle bağımlılık yapıyor. İnternete girdiğinizde örneğin film ya da dizi izlemek için sitede çıkan reklamlar sizi farklı bir siteye yönlendirebiliyor. Özellikle sanal kumar oynamayı düşünmeyen kişiler bile sanal kumar oynamaya başlayabilir. Özellikle arkadaş çevresinde sanal kumar oynayan birisi, arkadaşının tavsiyesiyle sanal kumara yönelebilir. Kişi denemekte isteyebilir. Bu gibi durumlar sanal kumarın yolunu açmış oluyor.”

Keleş, sanal kumar bağımlılığının günümüzde çok tehlikeli bağımlılık türlerinden biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sanal kumar ve oyun bağımlılığını birçok kişi bağımlılık olarak algılamıyor. Aslında çok ciddi bir bağımlılık. Sanal kumar ve oyun bağımlılığı öncelikle maddi kayıplara neden olabiliyor. Ancak fizyolojik olarak da insanı olumsuz yönde etkiliyor. Bağımlılığın şu yönü çok tehlikeli. ‘Zaten az miktarda yatırdım, eğlence için oynuyorum, istediğim zaman bırakırım, bağımlı değilim…’ gibi birçok ifade çok tehlikeli. İnsanlar şunu gözden kaçırıyor. Beyin kimyasallara alışıyor ve bir süre sonra eksikliğinde tepki göstermeye başlıyor.”

Bütün bağımlılıkların başta haz ve keyif vermesi için başlandığını anlatan Keleş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hiç kimsenin nikotine ihtiyacı yok. Tütün ve tütün mamulleri bir süre kullandıktan sonra beyin nikotini ihtiyaç gibi algılıyor. Beyin düzenli tüketilmesi gereken bir ihtiyaçmış gibi algılıyor. Sigarayı bırakmak isteyen insanlar hep; yemeğe daha fazla yöneldiğini ve kilo aldığını söylerler. Çünkü insanlar öncelikle keyif versin diye sigara içmeye başlarlar. Sonra bu durum bağımlılığa dönüşüyor.”

Keleş, ergen ve genç yetişkin gruplarında tütün, madde ve oyun bağımlılık türlerinin görüldüğünü ancak son yıllarda yetişkinlerde de sanal kumar ve oyun bağımlılıkların ortaya çıktığını söyledi.

Psikolog Keleş, günümüzde birçok yetişkinin de oyun bağımlısı olduğunu kaydederek, “Bütün bağımlılık türlerinde yukarı ivme yaşanıyor. Birçok bağımlılık gruplarında yaş olarak düşüş görüyoruz hem de ilerleme de görüyoruz. Özellikle son yıllarda ekran ve teknolojik oyun cazibesinin insanda ciddi bağımlılığa neden olduğunu görüyoruz. Bilgisayar ve cep telefonları aracılığıyla oynanan oyunlara olan bağımlılıklarda artıyor.” diye konuştu.

Keleş, son olarak gençlere ve yetişkin bireylere spora yönelmelerini, farklı deneyimler yaşamalarını tavsiye etti.