Röportaj (gazeteilksayfa.com)

Röportaj vitamea psikoloji

Aileler dikkat! Kalıcı hasar bırakabilir

Psikolog ve Bağımlılık Danışmanı Işıl İrem Keleş, son günlerde gündemde olan sentetik uyuşturucular hakkında uyarılarda bulunarak, “Alileler çok dikkat etmeli. Kullanıcılarda geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir” dedi.

Son günlerde haberler konu olan sentetik uyuşturucular özellikle gençlerde geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlara neden oluyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Psikolog ve Bağımlılık Danışmanı Işıl İrem Keleş, son günlerde gündemde olan sentetik uyuşturucular hakkında uyarılarda bulunarak, “Alileler çok dikkat etmeli.

Kullanıcılarda kalıcı geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir” sözleri ile ailelere büyük görevler düştüğünü vurgulayarak uyarılarda bulundu. Keleş, “Sentetik maddeler, sinir sistemine büyük hasar vererek uzun süreli kullanımda önlenemeyen, geri dönüşü olmayan etkiler bırakıyor. Bu maddelerin kullanımının en çarpıcı belirtilerinden biri uykusuzluktur. Kullanıcılar üç gün ile bir hafta arasında hiç uyumayabiliyorlar” dedi.

UYKUSUZLUĞA DİKKAT

Psikolog Işıl İrem Keleş, “Şu anda en çok kullanılan uyuşturuculardan çoğu sentetik uyuşturucular oluyor. Bu maddelerin bazıları hem uyarıcı etkisi hem de çok çabuk bağımlılık yapması ile biliniyor. Maalesef bu sentetik maddelerin üretilmesi sosyal medyada da yaygınlaşmasıyla artık evlerde bile yapılabildiği için dağılımı çok hızlı oluyor. Bu tarz maddeler ergen ve genç gruplar arasında özellikle çok çabuk yayılıyor. Bir kere bağımlılık yaptıktan sonra dopamin dengesini bozduğu için bırakması çok zor oluyor. Bu yüzden sürekli kullanım teşviki artıyor. Dikkat  ve bellek ile birlikte tüm bilişsel işlevlere ve algıya zarar veriyor. Sürekli uykusuzluk ve halüsinasyonlar gibi ciddi sonuçlar doğuruyor.” ifadelerini kullandı.

Röportaj-vitamea-psikoloji

AİLEYE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

“Bu maddelerin insanlar üzerinde kalıcı,  geri dönüşü olmayan etkiler bıraktığı  biliniyor. Beyne çok büyük zarar verdiğini söyleyebiliriz” cümleleri ile uyarılarda bulunan Keleş, “Kalıcı ya da kısmi felce neden olabiliyor. Sinir sistemine büyük hasar bırakıyor. Uzun süreli kullanımda geri dönüşü olmayan etkiler bırakıyor. Tedavi sürecinde aile desteği çok önemli. Özellikle ilk aşamada sürekli aile desteği ve gerekirse hastane yatışı ile 24 saat gözetim altında olmalı.

Psikolojik destek de alınması gerekiyor. Genelde yoksunluk giderici ilaçlar kullanılarak tedavi süreci işliyor. Madde kullanımı sırasındaki en belirgin semptom olan uykusuzluk: gece uyumuyor, sabah yatıp uyuyor şeklinde değil; üç gün aralıksız hiç uyumaması gibi bir uykusuzluk süreci oluyor. Bu tarz maddelere genelde arkadaş ortamında başlanıyor. Bu sebepten çocuk ve ergenler özellikle, sıkmadan takip edilmeli ve onlara güvenli ortamlarla iletişim bağı kurulmalı. Yani madde kullanımı veya başka bir durumda çocuk ailesi ile konuşabilmeli, paylaşabilmeli” dedi.

ŞİDDETE NEDEN OLABİLİR

Psikolog ve Bağımlılık Danışmanı Işıl İrem Keleş son olarak şu hususlara değindi, “Sentetik maddelerden bazıları özellikle uyarıcı etkileriyle sinir sistemi ve beynin kimyasal dengesini etkileyerek hızla bağımlılık yapar ve kullanıcının davranışlarında ani değişimlere sebep olur. Bu maddelerde halüsinasyon görmek de sık görülen yan etkilerdendir. Bu halüsinasyonlar ve beyindeki kimyasal dengesizlik, davranış ve duyguları etkilediğinden insanlarda şiddet eğilimi ve öfke problemlerine de sebep olabilir. Son yıllarda madde bağımlılığı ve şiddet eylemlerindeki artış arasındaki ilişki de incelenmeli. Sonuç olarak, özellikle daha genç grupta aileler dikkat etmeli bu tarz sentetik maddelerin bırakabileceği kalıcı hasarlardan çocuklarını korumak için önlem almalılar.”

Röportaj-vitamea-psikoloji